Släktforskning på tv och DNA tester

Det är på mode med DNA tester och det verkar som att det här kan vara något som förklarar en hel del om personlighet och val i livet.

Jag gillar tv-serien Vem tror du att du är. Den finns på Youtube också från andra länder. För mig så spelar det inte så stor roll vem det är som släktforskar. Det som är så spännande är att varje avsnitt visar att det finns likheter mellan generationerna. En person som tycker om att måla hittar släktingar flera hundra år tillbaka som höll på med samma sak.

Något som jag fick upp ögonen för via programmen om släktforskning är DNA test. Jag tror att det var Martina Haag som fick testa sin mamma för att se om en berättelse om en pappa från Tyskland stämde. Det verkar så spännande att få veta vilka länder man har ursprung i men jag är inte säker på att de här testerna verkligen är så korrekta.

I ett annat avsnitt så var det Magnus Härenstam som ville se om berättelsen om en viss adelsman som pappa till en oäkting kanske stämde. Han testades och så även en ättling till adelsmannen. Det blev ett negativt resultat och Magnus verkade lite besviken. Fast jag funderade lite på om det inte kunde vara så att adelskvinnan som var mamma var minst lika duktig på att hitta nöjet på annat håll.

I sådant fall så kanske oäktingen var mer äkta vad gäller släktskap med adelsmannen än barnen som han trodde var hans egna barn med frun… Det skulle jag ha sagt till Magnus om jag hade fått chansen att träffa honom.

DNA tester är lite obehagliga

Jag tycker förvisso att det kunde vara kul att få veta lite mer om rötterna rent geografiskt. Det skulle ju också vara roligt att ha för framtiden och visa barnbarnen. Men de där DNA testerna tycks ju komma med mer information om saker som sjukdomar. Jag vet inte om jag är redo att få veta vilka sjukdomar jag riskerar på grund av mina gener.

Maggan säger att det är värre än så. Hon säger att företagen som samlar in informationen om DNA planerar att använda den på lite olika sätt. Dels så kan DNA testerna ge information som kan leda till upptäckter av mediciner värda en förmögenhet. Om du tar testet så får du betala för det. Du betalar alltså för att ett stort företag ska bli ännu rikare i framtiden.

Maggan menar också att testerna kan komma att användas för att skicka reklam till personer som kan förväntas få vissa sjukdomar. När testresultatet visar att du riskerar en viss typ av sjukdom så blir du mer benägen att köpa sådant som kan motverka eller bota den.

Jag vet alltså inte om jag kommer att testa mig för att få veta mer. Det känns intressant men jag tycker fortfarande att det verkar lite för oseriöst och så vill jag inte att stora företag ska ha så personliga detaljer om mig och mitt barn som ju har en del av samma DNA.