Saker man inte tänker på innan barn

Det finns mycket som man inte kan veta innan första barnet och det är nog mycket bra.

Innan jag fick barn så hade jag många tankar om hur livet som mamma skulle bli. En del har jag totalt glömt bort men häromdagen så påmindes jag. Jag träffade min kusin hemma hos min mamma, och hon är nu gravid. Det var så kul att höra hur hon resonerade både omkring födsel och om livet som mamma. Jag insåg att det finns så mycket som man inte tänker på innan barnet väl kommer.

Här är några exempel på saker som jag inte tänkte på innan det blev barn.

Du får vänta på att kissa

Det här kan låta helt sjukt men oj vad jag har hållit mig som mamma. Det är ju inte klokt vad man kan sitta och hålla benen i kors bara för att ungen inte ska vakna. Han ligger äntligen och sover mot bröstet och det är tyst. Nu kan jag lirka loss ungen och lägga i sängen för att smyga mot toaletten.

Om jag väl genomför kuppen så lyckas det sällan. Bebisen vaknar så snart som lakanet rör vid kinden. Jag har då bara vänt mig för att försöka ta mig till toan. Men då den lille börjar gny igen så plockar jag snabbt upp honom. Nu förstår jag varför den äldre generationen hela tiden ger rådet att inte ständigt plocka upp gråtande bebisar, det blir ju aldrig tid till att gå och kissa!

Barn sover inte hela natten

Vem var det som skrev den där boken sova hela natten? Jag borde nog ha läst den istället för att intala mig att barnet kommer att sova då jag sover. Om jag ändå är mammaledig så kan vi ju mysa tillsammans. Kolikmys då… Barn sover inte hela natten, inte när de är en vecka och inte när de är ett år. Så enkelt är det. När jag får en natt med 7 timmar i rad så känns det som ett mirakel.

Men en sak kan jag säga. Man vänjer sig. Numera så klarar jag mig bra med mindre sömn. Jag behöver inte längre ligga och dra mig till 9.00 en söndagsmorgon för att det ska kännas rätt. Det verkar som att det finns en hel del kraft att ta från alla år då sömn har varit en självklarhet.

Det kan bli svårt med multitasking

Kvinnor är inte bättre än män på multitasking men den myten tycks ha ätit sig in i vårt medvetande. Försök att svara i telefon då du håller i en unge som är arg samtidigt som du försöker undvika att bränna middagen. Kaos, totalt kaos! Det var ingen som förberedde mig på vilket kaos det kan bli då jag inte får en lugn stund över till att tänka. Det går ju inte att vara smart när det är hands on som gäller.

Restauranger och barer är inte barnvänliga

Sist men inte minst, ungar passar inte på restaurang och i baren. Musiken är alltför högljudd och andra tycker inte om synen av kids i blöjor då de är ute för att glömma bort livet därhemma en stund. Jag insåg inte att utelivet skulle ta så mycket stryk av ungen men det får det vara värt. Tänker mig att jag kan komma tillbaka till suset och duset om några år…